Alfred Nobel 1833-1896Alfred Nobel ble født i Stockholm, men i 9-års alderen flyttet familien til St. Petersburg, hvor faren grunnla en fabrikk. Som 17-åring la Alfred Nobel ut på en 2-årig reise for å forbedre sine språkkunnskaper. Hans allmennutdannelse ble tidlig svært omfattende.

På 1850-tallet flyttet familien tilbake til Sverige og bosatte seg på Heleneborgs gård i nærheten av Karlskoga. I 1866 oppfant Alfred Nobel dynamitten. Deretter bygget han raskt opp et imperium av fabrikker i Europa og Amerika. Da han døde i 1896 hadde han 355 patenter.

Tre steder var særlig viktige for Alfred Nobel: Paris (fra 1873), St Remo (hvor han også døde) og Karlskoga. I 1893 kjøpte han Bofors våpenfabrikk. Alfred Nobel var en allsidig herre som i tillegg til sin tekniske interesse også var en flittig brevskriver, dikter og til og med teaterforfatter. I 1895 skrev Nobel sitt kjente testamente i den svensk-norske klubbens lokaler i rue de Rivoli i Paris. Her finner man bl.a. fortsatt skrivebordet hans og kopi av det håndskrevne originaltestamentet.

Alfred Nobel etterlot 30 millioner kroner, en stor sum på den tiden. Rentene av fondet som ble opprettet skulle deles ut hvert år i fem like deler, i områdene fysikk, kjemi, fysiologi eller medisin, litteratur samt fredsprisen for fredsarbeid. Stiftelsen ble opprettet i 1900 og den 10. desember (Alfred Nobels dødsdag) 1901 fant den første prisutdelingen sted. At fredsprisen deles ut i Oslo skyldes bl.a. at Norge og Sverige var i union da Alfred Nobel døde.
Stacks Image 9
Stacks Image 12

Vi bruker informasjonskapsler for å sikre at vi gir deg den beste opplevelsen på nettstedet vårt. Hvis du fortsetter å bruke denne nettsiden, vil vi anta at du godtar dette.